Trzy pomysły na zdrowe i szybkie śniadania

Od zawsze miałam problem z jedzeniem śniadań. Wynika to chyba z potrzeb mojego organizmu, który przed południem nie wykazuje żadnych funkcji życiowych. Jakiś czas temu, postanowiłam to zmienić, bo podobno tak jest zdrowo. Jednak, nadal pozostawała nierozwiązana kwestia braku czasu rano na przygotowanie czegokolwiek oprócz kawy. Zakładam, że nie tylko ja mam taki problem, dlatego też poprosiłam Martę i Piotra z bloga lunchboxodkuchni.pl, aby podzielili się swoimi pomysłami na szybkie śniadania. Czytaj, przygotuj i jedz na zdrowie!

Granola

Granola to świetny sposób na szybkie śniadanie. Cały wysiłek polega na wymieszaniu składników. Reszta robi się sama. Przygotowuję zawsze większą ilość, żeby później zamknąć ją w słoiku i mieć na cały tydzień. Często zabieram ten słoik do pracy. Wtedy pozostaje jedynie dokupić świeży jogurt naturalny, ulubiony owoc i „śniadanie mistrzów” gotowe! W tym przepisie używam owocu kaki, który aktualnie jest dostępny w prawie wszystkich większych sieciach sklepowych. Uwielbiam go za dwie rzeczy. Po pierwsze jest super słodki, a po drugie nie ma żadnej pestki, ogryzka, ani innych nieprzydatnych rzeczy. 100% przyjemności do wykorzystania. Spróbujcie sami!

Granola – składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 4 łyżki płynnego miodu

Śniadanie – składniki:

  • 4 łyżki granoli
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 owoc kaki

Granola przepis:

  • Do wysokiej miski wsypuję płatki owsiane.
  • Migdały siekam drobno i dodaję do płatków.
  • Dodaję miód i mieszam, żeby połączył składniki.
  • W ten sposób wymieszaną masę wykładam na blachę z papierem do pieczenia.
  • Piekę w 200 st. C przez ok. 7 minut mieszając w międzyczasie kilka razy.

Śniadanie przepis:

  • Owoc kaki myję i osuszam.
  • Usuwam z niego szypułkę, obieram ze skórki i kroję w kawałki.
  • Do miski lub słoiczka wykładam ostudzoną granolę, jogurt, a następnie owoc kaki.

Owsianka na mleku kokosowo-ryżowym z orzechami nerkowca i suszoną morelą

Ten przepis to idealny dowód na to, że nie trzeba codziennie robić zakupów, żeby jeść zdrowo. Wiadomo, że idealnie byłoby jeść tylko świeże warzywa i owoce, jednak nie zawsze jest czas na bieganie do sklepu. Szczególnie, gdy dzień jest krótki, a kanapa i koc nie chcą nas wypuścić ze swoich objęć. Wtedy z pomocą przychodzą nam wszelkiego rodzaju orzechy oraz suszone owoce. Możemy się w nie zaopatrzyć raz na jakiś czas i korzystać z dobrodziejstw naszych szafek za każdym razem, gdy zabraknie nam sił na większe zakupy. Dodatkowo sama owsianka jest o tyle wdzięcznym śniadaniem, że można ją przygotować dzień wcześniej, by następnego pospać sobie dłużej. Kogo to nie przekona?

Składniki:

  • 1 szklanka napoju kokosowo-ryżowego (potocznie nazywanego mlekiem – do kupienia np w Lidlu)
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • kilka suszonych moreli
  • 1 garść orzechów nerkowca

Przepis:

  1. Do wysokiego rondelka wlewam napój kokosowo-ryżowy, dosypuję płatki i zagotowuję.
  2. Gotuję ok. 3 – 5 minut od momentu zawrzenia mieszając kilka razy.
  3. Suszone morele kroję w paski.
  4. Orzechy nerkowca siekam drobno.
  5. Prażę je na rozgrzanej patelni ok. 5 minut.
  6. Do miski lub słoika nakładam kolejno owsiankę, morele i orzechy nerkowca.
  7. Uwaga! Jeśli będę podgrzewać owsiankę w pracy, to orzechy nerkowca pakuję osobno i dodaję dopiero przed zjedzeniem. W innym wypadku nabiorą wilgoci od owsianki i cały czar prażenia pryśnie!

Smoothie z bananowo-mandarynkowo-imbirowe

Smoothie to jeden z najwygodniejszych sposobów na śniadanie „na wynos”. Ma same zalety. Jest pyszne, zdrowe i super szybkie w przygotowaniu. Zawsze wykorzystuję świeże owoce, które aktualnie są dostępne, a że mamy zimę, to w ilościach hurtowych dostępne są mandarynki. To bardzo wdzięczny owoc, bo jest jednocześnie soczysty, słodki i orzeźwiający. Dodatkowo aktualnie bez problemu można już kupić odmiany bez pestek, które w całości wrzucimy do blendera. Jako bazę zastosujemy niezawodnego banana. Dodaje zarówno gładkości jak i treści. Ważnym składnikiem jest również imbir, który chroni nas zimą przed wszelkim złem. Do dzieła!

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 mandarynki
  • 2 duże plastry imbiru

Przepis:

  1. Banany obieram ze skórki i kroję w kawałki.
  2. Mandarynki obieram ze skórki i rozdzielam na mniejsze części.
  3. Z korzenia imbiru odcinam dwa dość grube plastry i obieram je (dokładna ilość jest zależna od tego, jaką ostrość imbiru lubisz).
  4. Wszystkie składniki wkładam do wysokiego naczynia i blenduję na gładką masę.
  5. Dolewam tyle wody, żeby całe smoothie miało objętość 0,5l i mieszam dokładnie.

Mam nadzieję, że dzięki tym inspiracjom, zaczniesz jeść śniadania. Ja już przetestowałam i mogę potwierdzić, że wszystkie smakują rewelacyjnie! A po więcej pomysłów na lunchboxy odsyłam do Marty i Piotra. Trzeba sobie ułatwiać życie i oszczędzać czas, którego i tak mamy niewiele!

Jestem również ciekawa, jakie masz sprawdzone sposoby na szybkie śniadania? Przyjmę każdą radę!


Marta i Piotr – na swoim blogu, jak sami piszą, dzielą się przepisami na w miarę szybkie i pomysłowe jedzenie do pracy. Chodzi o to, by poza domem również zjeść kolorowo oraz by wszystko, co przygotujesz nadawało się do zamknięcia w pudełku i przewiezienia do biura.

Dodaj komentarz